Värmesystem

Tips inför vintern!

När hösten är här och vintern står för dörren. Då kommer också kylan och det är dags
att sätta på värmen i lägenheten för att ha det varmt och skönt.
Som bekant har vi den principen i föreningen att vi ska klara av så mycket som möjligt av
den enkla skötseln för att hålla nere våra kostnader.
Här kommer därför några råd om hur ni själva kan se till att värmesystemet fungerar i er lägenhet.
Kort om värmesystemet
Varje lägenhet har sitt eget system. Det är föreningen som äger systemet och ansvara för
service och underhåll. Se vidare i underhållsplanen.
Uppvärmningen sker genom värmepanna av typen frånluftsvärmepump med tillsats av elpatron.
Värmepannan har ett styrsystem som tar hänsyn till utomhus temperaturen.
Värmen distribueras genom vattenburna radiatorer placerade i varje rum. I lägenheten kan
det finna max 8 st radiatorer.
På varje radiator finns det en termostat för att reglera värmen så att önskad komfort uppnås.
Den maximala temperaturen som kan uppnås är ca 26 oC.
Skötselråd
Efter den varma årstiden när värmesystemet inte har använts och stått ”stilla” kan det behövas några små enkla åtgärder för att det ska fungera optimalt.

  1. Känns radiatorn sval eller om radiatorn är ojämnt varm kan den behöva luftas som ffösta åtgärd. På varje radiator i överkant finns en luftningsskruv. Med luftningsnyckel lossas skruven för att släppa ut luften, och när vatten kommer drar man åt den igen.
  2. Nästa åtgärd är att motionera termostaten. Skruva på den fram och tillbaka från avstängd till fullt öppen flera gånger. Detta räcker normalt i de flesta fall för att få igång funktionen.
  3. Termostaten består av två delar. Ett yttre vred för att reglera värmen och en inre insatsdel som sitter i radiatorn. I insatsdelen sitter ett stift som är rörligt. Hjälpte inte steg 2 så gör man så här. Med hjälp av en skiftnyckel skruvas den den yttre delen av termostaten bort. Stiftet i insatsdelen blir synligt. Tryck på stiftet med hårt verktyg upprepade gånger. Stiftet ska då åka fram och tillbaka. Det går också att vrida försiktigt med en tång. Återmontera den yttre delen av termostaten. Klart.

Nu ska värmesystem fungera en vinter till. Varmt och skönt i alla rum. Skulle det mot förmodan inte göra det så tar ni kontakt med styrelsen genom appen så kommer de att rekommendera åtgärd eller service.


Obs!
Tänk på att styrsystemet i värmepannan har en viss tröghet. Det dröjer därför en tid innan radiatorerna har reagerat och blivit varma vid en snabb temperatursänkning.
Om en radiator känns kallare i ett rum kan det bero på att rummet är varmt och termostaten har slagit i från (max ca 26 oC). Kontrollmät därför temperaturen i rummet.